Reizen naar het eiland Kreta

Kaartje Kreta

Kreta is het meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland en wordt aan de zuidkant begrensd door de Libische Zee. Het eiland is 275 km lang en 20 tot 60 km breed en het daarmee ook het grootste Griekse eiland. Het binnenland wordt gedomineerd door ruige bergruggen met toppen tot 2456 m. De valleien en hoogvlakten ertussen zijn opvallend groen, met akkers en veel wijn-, olijf- en citrusboomgaarden rond de vele kleine dorpjes.

Op reis naar Kreta: info bestemming

Ongeveer 3.000 jaar geleden ontwikkelde zich op Kreta de Minoïsche beschaving, één van de oudste ter wereld. Overblijfselen ervan zijn nog steeds te bewonderen in de paleizen van Knossos, Festos, Malia en Zakros. Liefhebbers van cultuur zullen tijdens hun verblijf op Kreta minstens één van deze sites bezoeken. Ook het archeologisch museum in Heraklion, waar verschillende vondsten uit die tijd zijn samengebracht is meer dan de moeite waard.

Kreta biedt echter veel meer. Stadjes als Rethymnon en Chania zijn erg fotogeniek. Ze hebben een duidelijke Venetiaanse invloed, met een sfeervol en authentiek centrum met veel smalle straatjes, oude huizen, kerken, een mooi aanbod aan winkeltjes, enz. Leuk vertoeven is het ook langs de kades van de haventjes, waar voldoende terrasjes en restaurants zijn met visgerechten en Griekse specialiteiten.

Chania De kade van Chania De vuurtoren van Rethymnon

Ook zonnekloppers komen uiteraard aan hun trekken op Kreta. De kustlijn is maar liefst 960 km lang en er zijn heel wat gezellige vakantieplaatsjes met hotels zijn van uitstekende kwaliteit. De populairste badplaatsen zijn Chersonissos, Malia, Agios Nikolaos, Rethymnon en Chania. Deze liggen allemaal in het noorden, langs de enige snelweg op Kreta die langsheen heel de noordkust loopt en waarlangs zich nog een hele reeks kleinere badplaatsjes bevinden.

De grillige, rotsachtige zuidkust, met o.a. Agia Galini, Matala en Ierapetra was lang minder toeristisch, maar daar komt de laatste jaren enigszins verandering in. Toch doen deze plaatsjes, zeker Agia Galini en Ierapetra, vooral Grieks aan, met hun smalle steegjes en trapjes en gezellig centrum.

Het gezellige Agia Galini Matala

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden en activiteiten op Kreta, van meer cultuur in Gortys en Festos in het zuiden tot de waterpretparken in het noorden. Eén absolute bezienswaardigheid (voor mensen met een degelijke basisconditie) op Kreta, die niet onbesproken kan blijven, is de Samaria kloof. De gorge is maar liefst 16 km lang en daarmee één van de langste in Europa. Tijdens een onvergetelijke uitstap wordt u bovenaan, op een hoogte van 1250 m, afgezet met de bus om te voet de tocht van 16 km naar het dorp Agia Roumeli aan zee aan te vatten. De (soms steile) aangelegde wandelpaden, bospaden en rivierbruggetjes voeren u doorheen een prachtig stukje natuur.

Samaria - begin van de wandeling Samariakloof door de bossen Samariakloof

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Kreta maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Kreta aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

14-daagse combinatie van West- en Oost-Kreta

Vakantiereis Kreta 14 dagen - Agios Nikolaos

Tijdens de eerste week van de reis bezoeken jullie het westen en centrum van Kreta: het schiereiland Akrotiri, de Venetiaanse stad Chania, Rethymnon, het Ida gebergte en het verlaten binnenland, Agia Galini in het zuiden... Tijd ook voor de wandeling door de Samariakloof (17 km): niet te missen. De tweede week wat rustiger aan, met verblijf en vakantie in een uitstekend strandhotel in het oosten van Kreta. Van hieruit kunnen jullie nog naar Sitia, het klooster Moni Toplou, het zandstrand met dadelpalmen in Vaï, de typische stad Ierapetra en het Lassithiplateau. Ook een bezoek aan het museum van Heraklion gecombineerd met het Paleis van Knossos is een must.

 
 
   
 
 

8-, 10- of 12-daags alternatief

U kan uiteraard zelf de duur kiezen van uw verblijf en/of de reis naar eigen smaak aanpassen. Het tempo van reizen bepaalt u uiteindelijk zelf...

 
 
   
 
 

Rondreis Kreta

De Samariakloof Chania ligt in het westen

Ontdek het échte Kreta en belééf de warme Kretenzische cultuur. Bezoek een wijnlandgoed, doe mee aan een workshop op het Lassithi plateau, relax op het zuidelijkste puntje van Europa en proef het pure bronwater van het Psiloritis gebergte. Ga op zoek naar de verborgen steegjes in de oude binnenstad van Chania en aanschouw de prachtige Venetiaanse vuurtoren. Geniet van de weidse natuur op de hoogvlakte Askifou met de toppen van de Witte Bergen op de achtergrond. Maak een boottochtje vanuit Chora Sfakion naar het unieke Loutro, waar de tijd heeft stilgestaan en je niet met de auto kunt komen. Ga er lunchen in een taverne in de gezellige baai met kristalhelder water. Rij naar het centrum van het eiland via het meer van Zaros en bezoek Heraklion en Knossos. Vind volledige rust in Axos, idyllisch gelegen bij een kloof aan de voet van het Psiloritis gebergte. Dwars het eiland via de Lassithi vlakte en ga oostwaarts via Iërápetra de augurkenstad naar de havenplaats Sitia en verder naar het palmenstrand Vai, de grootste palmenoase van Europa. Wandel door de "dodenkloof" die aan de Grand Canyon doet denken. Bergen, zee, bijzondere steden, pittoreske bergdorpjes en vriendelijke mensen maken deze reis tot een prikkelende ervaring...

Frangokastello in het zuiden
Meer van Zaros
Met huurwagen door Ida gebergte

 
 
   
 
 

Rondreis Oost-Kreta

Agios Nikolaos in het oosten Reizen langs het Lassithi plateau

Smalle bergwegen, ruige kloven, het stilleven op dorpspleinen, een onvervalste raki, verscholen kloostertjes achter cipressen, Byzantijnse kerkjes, de Griekse zon in het oosten van het eiland... Ontdek op deze trip het échte Kreta en belééf de warme cultuur: bezoek een wijnlandgoed en doe mee aan een workshop op het Lassithi plateau. Gecombineerd met klassiekers als het Paleis van Knossos en het Archeologisch museum van Heraklion. Een achtdaagse afwisselende individuele fly + drive (met huurwagen) door Oost-Kreta vol verrassingen...

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Kreta vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Griekenland hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig. Belgen die reizen naar Griekenland hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig.

Gezondheid/Inentingen: Voor Griekenland gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen. Voor Griekenland gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: In Griekenland is het één uur later dan in België. In Griekenland is het één uur later dan in België.

Munt: De munteenheid in Griekenland is de euro. De munteenheid in Griekenland is de euro.

Onderweg: Brussel - Athene in 3u15min. Brussel - Heraklion in minder dan 4 uren (rechtstreeks). Reken op twee tot drie uur extra reistijd met overstap in Athene.

Goed om te weten:

Weer en klimaat

Klimaat: Het grootste deel van Griekenland heeft een mediterraan klimaat, met over het algemeen warme, droge zomers en milde, natte winters (regen van november tot maart). Vanaf half mei is het weer meestal stabiel en zomers (met weinig neerslag). Athene kan hartje zomer verstikkend warm zijn. Ook de Peloponnesos, Kreta en de Dodecanese kennen lange hitteperioden in de maanden juni, juli en augustus. Op de eilanden is meestal een aangename wind, die voor de nodige afkoeling zorgt. In het noorden en het binnenland heeft het klimaat continentale trekjes en kan het 's winters koud worden en zelfs sneeuwen. Kreta heeft het typische Middellands zeeklimaat. De regen valt vooral van oktober tot maart. De gemiddelde dagtemperatuur in juli en augustus is 29°C.

Reisperiode: Griekenland kan eigenlijk het hele jaar door worden bezocht. Voor een strandvakantie kies je evenwel de zomer. Het kan dan wel heel erg heet zijn. De beste periode voor een actieve vakantie is de periode van mei tot juni. Het weer is dan meestal stabiel en aangenaam. Bovendien tref je dan op veel plaatsen een zee van bloemen aan.

Prettige vakantie in Kreta

In voorbereiding van uw reis op maat naar Kreta voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.